Drink Cosmopolitan
Hej,
przyszedł czas na kolejnego drinka :) Zobaczcie, jak przygotować Cosmopolitana!
Cosmopolitan - drink ten swój początek miał w San Francisco, a jego twórcą był prawdopodobnie John Cain. Jednak swój rozgłos zdobył dzięki serialowi Seks w wielkim mieście, w którym to aktorka Jessica Parker była jego fanką. Ale starczy już o historii Cosmopolitana, jest to drink lubiany przez kobiety, ponieważ swoim delikatnym, lekko słodko-kwaśnym smaku zawsze trafia w upodobania Pań.
przyszedł czas na kolejnego drinka :) Zobaczcie, jak przygotować Cosmopolitana!
Cosmopolitan - drink ten swój początek miał w San Francisco, a jego twórcą był prawdopodobnie John Cain. Jednak swój rozgłos zdobył dzięki serialowi Seks w wielkim mieście, w którym to aktorka Jessica Parker była jego fanką. Ale starczy już o historii Cosmopolitana, jest to drink lubiany przez kobiety, ponieważ swoim delikatnym, lekko słodko-kwaśnym smaku zawsze trafia w upodobania Pań.
Składniki:
* 40 ml wódki czystej/wódki cytrynowej
* 20 ml Triple Sec/Cointreau (likier pomarańczowy)
* 15 ml Soku z limonki/cytryny
* 40 ml Soku żurawinowego
* Zest z pomarańczy
* 20 ml Triple Sec/Cointreau (likier pomarańczowy)
* 15 ml Soku z limonki/cytryny
* 40 ml Soku żurawinowego
* Zest z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Szkło odpowiednie do tego typu drinków to oczywiście
kieliszek koktajlowy.
Zacznijmy od czynności która zawsze powinna być jako
pierwszy czyli, schłodzenie naszego szkła do koktajlu.
Kolejnym krokiem jest odmierzenie odpowiedniej ilości alkoholi
i wlania ich do szklanicy barmańskiej. Następnie wszystko wstrząsamy w shakerze
z dodatkiem dużej ilości lodu, bo kto lubi pić ciepłego drinka? ;) Wstrząsać
powinno się około 20 sekund lub do uzyskania szronu na shakerze (co widać na
zdjęciu poniżej).
Cosmopolitan już prawie gotowy, wystarczy naszą miksturę
przelać przy pomocy sitka barmańskiego (powinno się przelewać metodą tzw.
double-strain, co oznacza przelanie przez 2 sitka aby pozbyć się cząstek lodu)
do wcześniej schłodzonego szkła.
Na
samym końcu pozostało nam udekorowanie oraz aromatyzowanie naszego dzieła.
Posłuży nam do tego zest ze skórki
pomarańczy (można użyć do niej obieraczki do ziemniaków), ważne żeby odkroić
część z jak najmniejszą ilością białej skórki od wewnętrznej strony owocu.
Wykręcamy
naszą skórkę nad kieliszkiem oraz przecieramy nią ranty i nóżkę po czy wrzucamy
ją do środka. I koniec, nasz koktajl jest gotowy aby dobijać podniebienia
naszych gości ! :)
Podzielcie się jak wam smakował , może ktoś juz wcześniej go
robił ale w inny sposób, chętnie go poznam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Dopiero zaczynamy więc jesteśmy otwarci na różne propozycje i wskazówki. Jeśli Ci się podoba nasz blog, koniecznie zaobserwuj :)