Whisky Sour - męska odpowiedź na kolorowe drinki.

Siema,
Wracam do Was z nową porcją drinków! Tym razem na stół trafia męski koktajl o nazwie Whisky Sour. Każdy miłośnik whisky musi spróbować tego połączenia.


Przygotowałem wersję bardziej "bezpieczną" czyli bez białka jaja kurzego, choć bardzo popularną formą jest podawanie właśnie z nim. Poprzez energiczne ruchy shakerem uzyskujemy wówczas aksamitna piankę na wierzchu naszego drinka. Jednym słowem białko robi dużą różnice.

Dość gadania przejdźmy do miksowania !

Składniki:





  • 50 ml Whisky (w tym przypadku Bourbon)
  • 25 ml soku z cytryny (ok. połowa cytryny)
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2-3 krople (dashe) Angostura Bitters

Sposób przygotowania: 

Odpowiednim naczyniem do podania tego koktajlu jest niska szklanka (typu short). 
Wszystkie nasze składniki w odpowiednich gramaturach wlewamy do przygotowanego wcześniej shakera i energicznie wstrząsamy, aż nie pokryje się on szronem.





Do szklanki w której chcemy podać drinka wrzucamy kilka kostek lodu, bądź jak w moim przypadku wypełniamy ją kruszonym. Przelewamy, ozdabiamy i pijemy! Oczywiście w rozsądnych ilościach 😇. Koniecznie spróbujcie i napiszcie jak Wam smakuje. Cheers!

Garnish: Zest z grejpfruta oraz maliny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Dopiero zaczynamy więc jesteśmy otwarci na różne propozycje i wskazówki. Jeśli Ci się podoba nasz blog, koniecznie zaobserwuj :)

Copyright © 2014 Mała&Duża Maluda , Blogger