Drink Mojito



Mojito - drink pochodzenia kubańskiego o słodko-kwaśnym smaku i delikatnym, miętowym aromacie, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych na świecie. Składający się z prostych składników dzięki nam, mamy nadzieję, stanie się dla Was prosty w wykonaniu!

Składniki (na jednego drinka):

  • 40 ml białego rumu (np. Bacardi ),
  • ok. 40 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • ok. 10-12 listków mięty,
  • 3/4 limonki,
  • kruszony lód.

Do Mojito najlepiej użyć dość dużą szklankę. Ta ze zdjęcia nadaje się do tego bardzo dobrze.


Sposób przygotowania:

Limonkę kroimy na tzw. łódeczki. Odkrawając od nich "czubki" oraz wycinając białą skórkę wewnątrz limonki. Ma to na celu pozbycie się zbędnej goryczy. 



Następnie wsypujemy do szklanki dwie łyżeczki brązowego cukru trzcinowego.

Kolejnym krokiem jest muddlowanie ( ugniatanie ) limonek i cukru. Nie robimy tego za mocno, ponieważ może to wywołać niechcianą przez nas gorycz. 




Przed dodaniem świeżych listków mięty do szklanki wykonujemy charakterystyczną czynność, która pozwoli uwolnić jej aromat, a konkretniej bierzemy listki mięty w garść i uderzamy drugą dłonią. Jest to ruch przypominający klaśnięcie. 


Szkło do 3/4 wypełniamy kruszonym lodem i dodajemy alkohol.



Zawartość szklanki energicznie mieszamy ruchami góra-dół, najlepiej długą łyżeczką, aby rozpuścić nieco cukier.


Uzupełniamy szklankę kruszonym lodem, aby wystawał ponad i dopełniamy wodą gazowaną. 


Tak przygotowanego drinka dekorujemy dwoma słomkami, limonką oraz miętą i gotowe! 




Na zdrowie! Dajcie znać czy skorzystaliście z naszego przepisu i jak Wam wyszło :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie nam miło jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Dopiero zaczynamy więc jesteśmy otwarci na różne propozycje i wskazówki. Jeśli Ci się podoba nasz blog, koniecznie zaobserwuj :)

Copyright © 2014 Mała&Duża Maluda , Blogger